piatok 11. decembra 2015

Recenzia: Pozrime sa na taliansku značku L'Erbolario

Ahoj, kočky!

Talianská kozmetika je v mojom ponímaní vysoko cenená záležitosť, najmä pokiaľ hovoríme o dekoratívke. Istý čas strávený na krásnom talianskom ostrove ma preto výrazne inšpiroval k vyskúšaniu širšieho kozmetického záberu, z ktorého som pre dnešnú recenziu vybrala niekoľko výrobkov značky L'Erbolario. Založili ju manželia Franco Bergamaschi a Daniela Villa, biologička. Názov pochádza zo starovekého slova erborare, ktoré nesie význam zbieranie rastlín na poli s cieľom skúmania ich liečivých účinkov (veľmi voľný preklad). Značka ako taká bola založená v roku 1978, no neskôr ju čakalo ešte pár míľnikov.

Iste ste už zvedavé na produkty, ktoré som vyskúšala a aká je moja skúsenosť s nimi. Na skúšanie som sa mimoriadne tešila, pretože vidieť police plné krásnych obalov s voňavým obsahom v maličkej lekárni na ešte menšom ostrove (kde som pôvodne nečakala ani obchody) bolo ako vstup do rajskej záhrady.


Dnes sa preto môžete tešiť na balzam na pery a šampón s arganovým olejom, olivový krém na ruky, parfém a masážny čistiaci krém na tvár.

ŠAMPÓN S ARGANOVÝM OLEJOM



Ani neviem, ako som ho minula. Mám pocit, že mi nevydržal ani dva týždne. Vydržal, no, asi mesiac, ale úprimne, nestihla som ho dostatočne otestovať.
Používať som ho začala miešaním so sódou bikarbónou. Dôvod bol ten, že som potrebovala prečistiť vlasy, pokožku hlavy a prekabátiť šialenú vlhkosť historickej budovy, ktorá mi nedovoľovala vlasy dostatočne vysušiť. Celé to bolo pre vlasy dosť tragické, a preto si nedovolím šampón označiť za zlý. Zlé boli len podmienky. Zmiešanie so sódou a následné prepláchnutie vlasov jablkovým octom zdalo sa byť dobrou voľbou, pomohlo to vlasy prečistiť, lenže ja som šampón chcela najmä preto, aby pomohol mojim suchým dĺžkam.


A to je práve to, čo som nezistila. V čase jeho prvotného používania som vlasy zvlášť suché nemala, lebo boli stále vlhké. Po zmene prostredia sa šampón správal obdobne, akurát po vysušení vlasov tie zostali príjemné na dotyk a nemusela som používať ani kondicionér, dokonca olejček som mohla použiť len po každom druhom umytí. Avšak vlasy boli vyživené natoľko, že som si ich musela umývať každý druhý deň. 


Celkom ma prekvapila jeho tekutá konzistencia, očakávala som totiž niečo husté a hutné. Vôňu hodnotím ako priemernú - v základe bola pekná, ale pretkaná niečím "soľným", čo sa mi k šampónu nehodilo.


Zaujal ma papierový obal, ktorý bol popísaný nielen zvonka, ale hlavne zvnútra. Tak som si počítala.

VZORKA ČISTIACEHO KRÉMU NA TVÁR S ARGANOVÝM OLEJOM


Našla som ju pribalenú v škatuľke so šampónom a veľmi ľutujem, že som ju nevyskúšala hneď, aby som si krém mohla kúpiť v plnom balení. Je totiž super truper parádny. Vonia dokonalo. Ani neviem, ako by som tú vôňu opísala, ale je to niečo ako vôňa luxusnej cukrárne s nezabudnuteľnými zákuskami.


Vzorka mi vydržala asi 6 použití (no, ja celkovo na seba patlám v malých dávkach) a poriadne som si ju užila. Krém som používala len ráno, takže neviem, ako by sa správal pri čistení tváre s nánosom makeupu, ale ranné čistenie zvládol veľmi dobre. Zaujímavý bol hlavne efekt po - jemnučká pleť (ale že fakt jemnučkááá). No a tá vôňa... 

BALZAM NA PERY S ARGANOVÝM OLEJOM


Túto vecičku som vôbec nepotrebovala, balzamov na pery mám v zbierke dosť. Lenže mňa tak fascinoval obal - pripomínal mi caffee latté a už cez obal som cítila krásnu vôňu. Tá nesklamala, vonia podmanivo. Balzam "balzamuje" dobre, avšak nie je to ten typ, ktorý si chcete namazať pred spaním, aby ste sa ráno zobudili s vláčnymi perami. Tento oceníte skôr ako podklad pod suchý rúž, či ako ja ako rýchlu úľavu suchým perám počas dňa.


KRÉM NA RUKY S OLIVOVÝM OLEJOM A VITAMÍNOM E


Mám ho stále poruke. Je výborný - výživný, hydratačný, voňavý. Určite to nie je najlepší krém na ruky na svete (či aspoň v mojom svete), no momentálne mi dáva maximum, pričom je ho potreba minimum. Maličkú chybičku vidím akurát v tom, že na rukách nejakú dobu zanecháva mastný (nie ako vazelína, ale taký masný-krémový) film. Preto je vhodnejší skôr ako regeneračný krém nanesený na ruky buď pred spaním alebo keď len tak relaxujete. Ja ho používam bežne počas dňa, ale nanášam ho len v minimálnom množstve, tak ten mastný pocit pociťujem omnoho menej.

PARFÉMOVÁ VODA - IBIŠTEK


Tu sa stala veľká chyba! Keďže značka ponúka viacero parfumácií, najprv som ich v lekárni poriadne "oňuchala". Vybrala som si vôňu divého maku, lenže som si nebola celkom istá, či by som si mala kupovať ďalší parfém. Tak ma to lákalo, že som v jedno náhlivé popoludnie do lekárne naklusala a svoj divý mak rýchlo kúpila. Moje rozčarovanie nastalo ihneď po prvom navoňaní. Veď ja som kúpila iný parfém. Boli v rovnakých flakónoch. Hm, a ibištek asi nebude tá pravá vôňa pre mňa. Teda, páči sa mi, lenže jeho vôňa je na mňa priteplá, pripomína mi indiánske leto alebo nejakých modernejších hippies na lúke plnej kvetov. Ale nie som to ja, nie je to vôňa o mne.
Zatiaľ parfém používam, myslím, že teraz v zime mi začína vyhovovať viac.


Už ste o tejto talianskej značke počuli? Alebo máte aj niečo vyskúšané? Podeľte sa s tým v komentároch.

Pekný deň!

2 komentáre:

  1. značku nepoznám ale čo je talianské má láka vyzerajú lákavo tieto výrobky balzam na pery by som samozrejme skúsila hneď inak by som to nebola ja:))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Presne tak, Taliani vedia ako variť, tak šiť i miešať kozmetické skvosty ;)

      Odstrániť