streda 31. júla 2013

Ústna hygiena... to nie je len kefka a pasta

Ahoj!

Ak vás nevyľakal názov tohto článku, spravili ste prvý malý krôčik ku krajšiemu úsmevu. Našťastie, hoci som veľkou spotrebiteľkou čaju a skoro každý deň pijem kávu, na farbe mojich zubov sa to nejako zvlášť neprejavuje. A to ma veľmi teší. Takisto ma tešia všetky slová chvály na moje zuby, ktorých som už v živote počula skutočne veľa, dokonca od viacerých zubárov.
Rada by som sa s vami preto podelila o svoje skúsenosti s čistením zubov a ich celkovej starostlivosti. Musím sa vám však rovno priznať, že ako milovníčka sladkostí a ovocia mám aj ja so zubami dosť starostí a látanie týchto chýb som už bolestivo okúsila mnohokrát.
Správna starostlivosť o chrup začína už pri prijímaní potravy. Zubom okrem sladkostí neprospieva ani pričastá konzumácia ovocia, sladených nápojov, vína, či už spomínanej kávy a čaju. Taktiež nie je správne čistiť si zuby hneď po jedle. Nechcem vás tu však zahlcovať informáciami, ktoré už iste viete a ktoré si môžete prečítať na internete a v časopisoch. Radšej sa s vami podelím o vlastné skúsenosti a ukážem vám výrobky, ktoré pri starostlivosti o zuby používam ja.
Minimálne dvakrát do roka navštevujem dentálnu hygieničku a zubnú lekárku. Zubárov som už vystriedala niekoľko, vždy podľa aktuálneho miesta bydliska. Ostatný rok však musím dochádzať stovky kilometrov k zubárke, ktorá sa mojim "tesákom" venuje viac ako ktokoľvek pred ňou. A áno, aj ma to stojí pekné prachy... Vždy pred návštevou zubárky absolvujem príjemnú tortúru u dentálnej hygieničky, ktorá mi zuby skvele pripraví na prípadné zákroky, odstráni zubný kameň a vždy dookola pripomenie správny postup pri čistení zubov a ďasien.
Domáca zubná hygiena predstavuje čistenie zubov aspoň dvakrát denne. Nie je to však len kefka a pasta, ktoré ma pri nej sprevádzajú.


Posledných 6 rokov používam prevažne zubné kefky len jedinej značky - CURAPROX. Začala som ich používať skôr ako trendy vec, ale tak som si na ne zvykla, že ich mám vždy v zásobe. Keďže tvrdé štetinky nie sú k zubom a ďasnám veľmi šetrné, používam verziu ultra soft. Myslím, že každý, kto túto kefku raz vyskúša, bude sa k nej pravidelne vracať.
Dôležitou súčasťou ústnej hygieny je aj očista jazyka. Presne tak, jazyka! Na ňom sa totiž zhromažďuje množstvo baktérií, ktoré treba odstrániť. Na to som niekedy používala zubnú kefku, ale to mi vždy prišlo trocha divné, lebo tak som tie beštie vlastne dostala do kefky a potom asi naspäť do pusy. Odkedy mám však skvelú škrabku na jazyk (CURAPROX), mám aj lepší pocit z tohto úkonu.
(Akosi som pozabudla odfotiť medzizubné kefky, tak si ich, prosím, domyslite. Keďže ich existuje niekoľko veľkostí, najlepšie vám pri ich výbere poradí dentálna hygienička, ktorá vám odporučí vždy správnu veľkosť na každú škáročku medzi zubami.)


Zubné pasty treba striedať. Ja som ich už vystriedala množstvo druhov od rôznych značiek, no niekoľko rokov zostávam verná len značkám ELMEX a SENSODYNE. Kým mi budú vyhovovať, asi nebudem veľmi experimentovať. Raz do týždňa, vždy v nedeľu večer, používam Elmex gél. Ten obsahuje vysoko koncentrovaný fluorid, mineralizuje zubnú sklovinu a používa sa ako bežná zubná pasta. Dokonca po ňom ani netreba veľmi vyplachovať ústa.
Ústnu vodu nepoužívam denne, ani celoročne. Je to skôr záležitosť na etapy. Poradil mi to jeden môj zubár a verím mu, že pri používaní ústnej vody je dobré spraviť si polročnú pauzu. Inú vodu ako LISTERINE Cool citrus nepoužívam. Táto mi vyhovuje najviac.


Zubná (medzizubná) niť. Nutnosť, na ktorú nedám dopustiť. Taktiež som už vyskúšala rôzne značky. Najskôr som mala rada jednu z Lidla, ktorá však už nie je taká, ako bývala, takže never more. Možno sa to nezdá, ale aj dentálnych nití je viacero druhov: voskované, nevoskované, aromatizované, rôzne hrubé, rôzne tvarované. Našťastie som aj v tejto oblasti našla dokonalý výrobok - ELMEX voskovanú zubnú niť. Táto má plochý tvar a úžasne sa s ňou pracuje. Má jemnú mentolovú príchuť. Nedám na ňu dopustiť. Tá druhá niť na obrázku (CURAPROX) bol veľký nákupný omyl. Je veľmi tenká, nedá sa s ňou nič spraviť a hrozí pri nej poranenie porezaním. Možno je dobrá pre niekoho s mimoriadne husto stojacimi zubami, ale podľa mňa je hrozná.


Na záver jedna beauty rada: ak chcete, aby vaše zuby pôsobili o pár odtieňov belšie, noste na perách výrazný rúž s chladným modrým podtónom (červený, cyklámenový, žiarivo ružový). Chladný podtón zvýrazňuje belosť a potláča žltý odtieň.

Viac informácií o zuboch, ústnej hygiene, výbere kefky a podobne nájdete na stránke www.zdravedasna.sk. Toto nie je sponzorovaný článok, ale na tej stránke je naozaj dosť informácií.

Pekný deň! A nezabudnite sa usmievať :)

4 komentáre:

  1. presne tu pastu sensodyne teraz mam:) a elmex nit pouzivam tiez. so skrabkou na jazyk som sa neskamaratila a tiez ani s elmex gelom, pri ich pouzivani sa nemozem ubranit davivemu reflexu:)navyse este pouzivam taku malu kefku na medzizubne priestory

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Elmex niť je podľa mňa najlepšia na svete a po inej sa už ani nepozriem. Pocity pri používaní škrabky aj elmex gélu celkom chápem. Mňa to už našťastie prešlo :D Medzizubné kefky sa mi veľmi nechce používať, ale inak sú super.

      Odstrániť
    2. kočka poradim ti: neviem, či je tá ústna voda bez alkoholu, ale daj si na toto pozor, pretože alkoholové ústne vody vysúšajú ďasná, čo môže nakoniec viesť k ústupu ďasien a až k odhaleným koreňom!je veľa antiseptických látok, ktoré nahradia účinok alkoholu.

      Odstrániť
    3. Ďakujem za radu, pravdupovediac, neviem, či tá voda obsahuje alkohol, ale myslím, že áno. Teraz už mám inú a ústne vody aj tak používam len príležitostne a robím to vo fázach :) Som veľmi rada, že si mi to napísala.

      Odstrániť